Senior katten ondersteunen in laatste levensjaren
Senior katten ondersteunen in laatste levensjaren

Senior katten ondersteunen in laatste levensjaren

Naarmate een kat ouder wordt, krijgt zij steeds meer te maken met ouderdomsklachten en een fysieke beperkingen. Springen en klimmen gaan soms minder goed waardoor zij niet meer alle locaties kan bereiken die ze wilt, voorover buigen naar het voerbakje of waterbakje op de grond is moeilijker voor haar als ze last begint te krijgen van artrose in haar rug, krabben aan een verticale paal is niet fijn als haar lichaam stram is evenals het betreden van een kattenbak met een hoge instap. Als oudere dame of heer gaan dingen gewoon niet altijd meer zo soepel als voorheen. Als eigenaar kan je jouw kat ondersteunen door o.a:

  • opstapjes te maken naast het bed, de bank, het aanrecht en andere hogere plekken waar de kat normaliter graag komt.
  • haar voerplekken en drinkplekken verhogen waardoor zij makkelijk en zonder pijn (of minder pijnlijk) kan eten en drinken. Je kan water bijvoorbeeld aanbieden in een halfhoge vaas waardoor je kat niet helemaal meer voorover hoeft te buigen.
  • biedt diverse liggende horizontale krap gelegenheden van karton en zacht materiaal en een kokosmat, naast een staande krabpaal.
  • zorg dat je kattenbak een lage instap heeft, het liefst ook zonder kap en dat de bak makkelijk toegankelijk is ( dus dat de kat zichzelf niet langs allerlei obstakels hoeft te manoeuvreren).
  • zorg dat de inhoud van de bak zacht is (zandachtig) en dat de kat niet diep met haar pootjes in het grit stapt. Hoe dieper zij zakt, des te meer ze moet stabiliseren en des te meer energie het kost en pijnlijk kan zijn (artrose). Twee vingerkootjes dik grit is niet te diep en de kat kan nog steeds haar ontlasting begraven.
  • pijnbestrijding indien er sprake is van pijn.

    Zeer belangrijk: Breng haar naar een dierenarts voor een seniorencheck. Controleer regelmatig het bloed en de urine en de bloeddruk van je kat.

 

× Hoe kan ik je helpen?