Help mijn kat is te dik!
Help mijn kat is te dik!

Help mijn kat is te dik!

Een te dikke kat. Die zetten we gewoon even op dieet, toch?! NEE!

Weet je wat het probleem is met mensen? Ze denken als mensen. Een kat is een kat en geen mens. Mensen redeneren vanuit een menselijk perspectief. De kat is te dik dus we doen haar op dieet. Veel katten krijgen door deze gedachten vaak (veel) te weinig te eten per dag met als gevolg veel stress en frustratie. Er wordt gekeken naar de uiting (overeten) en men wil dat oplossen. Helaas gebeurd dit vaak zonder te kijken naar de oorzaak, het waarom. Waarom eet de kat te veel? Dit antwoord is per kat verschillend en dient achterhaalt te worden.

Wat betreft eten: 24/7 toegang hebben tot voer geniet de voorkeur over portie voeren. Een maag van een kat is na 2-2.5 uur leeg. Het heeft de grote van een muis (geen toeval). In het wild eten katten ongeveer 10 a 14 muizen op een dag. Daarom is het belangrijk dat een kat onbeperkte toegang krijgt tot voer, dus 24/7.

Een kat zonder (voer) issues eet ongeveer acht brokjes per eetbeurt. Dat staat gelijk ah aantal calorieën van een muis. Als een kat per eetbeurt meer eet, dan speelt er dus iets. Veel katten overeten zichzelf maar de vraag hierbij is ‘waarom?’

Mensen zetten katten vaak op dieet (max aantal gram) of gaan portie voeren, want ze worden te dik. Een hele logische menselijke gedachten. Alleen… niet gezien vanuit de kat. De mens wil de uiting (overeten) oplossen maar door een dieet of afgepast voeren los je niet de oorzaak (het waarom) achter het overeten op. Een dieet of portie voeren lijkt vaak wel een oplossing en wordt helaas door veel kattenvoer professionals, gedragsadviseurs en dierenartsen gepromoot. Echter, dit is korte termijn denken. Ja, de kat valt af maar het dieet lost de oorzaak niet op achter het overeten. Daarnaast ervaart een kat door portie voeren of een dieet, veelal veel stress door honger en de afwezigheid van eten. Een kat kan daar niet goed mee omgaan, zeker niet als zij eten heeft gekozen als copingstrategie om te kunnen dealen met ziekte pijn, angst, verveling of frustratie. Als je bij die katten het voer (goed bedoelt) gaat halveren, dan zal de kat niet alleen ongelukkig en gefrustreerd zijn, maar ook vaak andere gedragsproblemen gaan laten zien (plassen in huis, aanvallen van andere katten of mensen in huis, dingen slopen e.d.). Ook worden deze katten vaak ziek (meestal blaasproblemen) omdat de weerstand door stress omlaag gaat. Kortom: eet een kat te veel? Achterhaal dan waarom zij dat doet (de oorzaak).

Helaas werken voerfabrikanten ook (onbewust) mee aan het uithongeren van katten. Op de verpakking van dierenvoer staat een x aantal gram brokjes per dag. Per verpakkingen verschilt het aantal gram per kat in kilo’s. Ze geven elk een eigen verhaal en wijken soms ver af van het minimaal aantal calorieën wat een kat qua brokjes en/of zachtvoer in gram zou moeten krijgen. Als eigenaar volg je meestal wat er op een verpakking staat zonder dat je beseft dat het aantal gram onder het minimale aantal ligt van wat jouw kat eigenlijk nodig heeft. Maar ja, het staat op de verpakking dus het zal dan toch wel goed zijn, of niet? Vaak dus niet.. Wat moet je dan geloven als katteneigenaar?

Wil je weten hoeveel een kat zou moeten eten? Je kan dit per kag zelf goed berekenen via de rekentool van het licg:
https://www.licg.nl/katten/voeding-van-uw-kat-normen-en-hoeveelheid/#energiebehoefte-volwassen-katten

Met deze tool kan je per kat bereken wat zij zou moeten eten. Eet ze meer dan dit aantal gram brokjes en/of zachtvoer wat zij zou moeten nuttigen per dag? Dan weet je dat er een achterliggende oorzaak (of meerdere) is waardoor zij gaat overeten.

Het achterhalen van de oorzaak of oorzaken kan je samen met een gedragsadviseur doen. Stap 1 is altijd eerst alle medische oorzaken uitsluiten voordat je gedragsmatig gaat zoeken. Daarna kan je met een gedragsadviseur aan de slag om samen de oorzaak of oorzaken achter het overeten te achterhalen

× Hoe kan ik je helpen?