Onzindelijkheid
Onzindelijkheid

Onzindelijkheid

Als de kat plast of poept buiten de bak is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Wij zien dagelijk vragen en verhalen voorbij komen waarin de eigenaar wanhopig is en niet meer weet wat die er aan moet doen.

Online zien wij de meest creatieve en soms ook kat onvriendelijke tips en oplossingen voorbij komen, waarbij men erop gericht is om het plassen z.s.m. te laten stoppen. Zelden zien wij dat er echt wordt gezocht naar de oorzaak, het waarom achter het plassen. De uiting, het plassen, wordt (logisch) ervaren als hinderlijk, maar weinig mensen vragen zich dan af wat dit eigenlijk betekent voor een kat. De meeste mensen pakken het probleem niet aan bij de kern, maar bestrijden alleen de uiting, het plassen, met als gevolg dat het terug kan komen of zelfs erger wordt.

Onzindelijkheid kan je het beste aanpakken door opzoek te gaan naar het antwoord op de vraag ‘waarom poep of plast mijn kat buiten de bak?’ Katten zijn hele hygiënische en schone dieren. Zij hebben een natuurlijke behoefte om hun ontlasting te willen begraven en zouden in de natuur niet hun ontlasting zo maar open en bloot laten liggen.

Katten die onzindelijk zijn of worden hebben dus een probleem. Zij plassen of poepen met een reden of meerdere redenen buiten de bak. Als je de oorzaak achter het onzindelijk gedrag kan achterhalen, dan kan je daar iets aan doen en dan in de meeste gevallen stopt de onzindelijkheid. Let op: in sommige gevallen is er meer dan een reden achter de onzindelijkheid. Je dient dan redenen te achter halen en aan te pakken.

Bij het vinden van urine in huis, is het belangrijk dat je eerst gaat achterhalen of de kat plast of sproeit. Plassen is het legen van de blaas en bevat vaak een grote hoeveelheid urine. Het gebeurd vaak op veilige plekjes, in hoekjes of op zachte plekjes (dekens, dekbed e.d). Met sproeien heeft kat het doel om te communiceren met haar omgeving. Het wordt vaak tegen iets aan gedaan en bevat minder urine. Soms ruikt het ook sterker. De hoeveelheid urine en de plaats waar geürineerd is, geven je meer duidelijkheid of de kat plast of sproeit.

Stap 1 in ALLE situaties waarin een kat onzindelijk gedrag vertoond, is naar de dierenarts gaan. Meer dan 50% van alle onzindelijkheid gevallen is medisch van aard. Het uitsluiten van medische oorzaken is erg belangrijk en dient goed gedaan te worden.

Met een urine onderzoek kan worden gekeken of er een blaasaandoening speelt (ontsteking of blaasgruis). In sommige gevallen is het raadzaam om urine op kweek te zetten. Tevens kan er worden gekeken of andere zaken spelen zoals eiwitverlies e.d. Een blaasecho kan meer duidelijkheid geven over hoe het met de blaas gaat, of er blaasstenen aanwezig zijn. Met een echo kan ook gekeken worden naar andere organen zoals de nieren.

Het is ook raadzaam om bloedonderzoek te laten doen, bij katten vanaf 7 (i.v.m. ouderdomsziektes en aandoeningen), maar ook bij katten die ineens veel aankomen of juist afvallen. Een bloeddrukmeting kan een hoge of juist lage bloeddruk laten zien. Door een hoge of lage bloeddruk voelt een kat zich niet lekker en kan daardoor onzindelijk gedrag gaan vertonen.

Katten met pijn, bijvoorbeeld door artrose of zenuwbeknelling, kunnen ook onzindelijk gedrag gaan vertonen. Pijnmedicatie en verder onderzoek is dan echt noodzakelijk. Tandpijn (ja echt) kan ook onzindelijkheid veroorzaken. Een dentale röntgenfoto kan uitsluitsel geven want veel tandpijn wordt gemist omdat men met het blote oog niet achter het tandvlees kan kijken. Vaak blijken wortels van tanden al verteerd te zijn en zie je op een dergelijke foto precies wat er achter de tand afspeelt.

En wat dacht je van parasieten? Als katten poepen in huis dan is het ook raadzaam om hun ontlasting te laten nakijken op parasieten e.d. door middel van een ontlastingsonderzoek.

Zijn alle medische oorzaken uitgesloten? Dan pas ga je kijken naar andere oorzaken. Een gedragsadviseur kan je daarmee helpen.

× Hoe kan ik je helpen?