Het belang van verstopplekjes voor een kat
Het belang van verstopplekjes voor een kat

Het belang van verstopplekjes voor een kat

Elke kat heeft de behoefte aan meerdere verstopplekjes. Als potentieel prooidier heeft de kat echt behoefte aan diverse verstopplekjes, zowel hoge als lage plekjes. Helaas ontbreken deze plekjes vaak in huis en/of voldoen niet aan de eisen van de kat en daarom schrijven wij dit artikel.

Verstopplekjes zijn plekjes waarin een kat zich veilig kan terug trekken en waar zij nooit door een mens wordt gestoord. Het moto van een succesvol verstopplekje voor een kat is: als zij jou niet kan zien, dan denkt zij dat jij haar ook niet kan zien. Zorg er daarom altijd voor dat je niet direct kan kijken in de ingang van de verstopplekjes. Als je kat eenmaal een plekje heeft uitgekozen en zich daar veilig voelt, mag je haar daar nooit benaderen en zeker niet ‘vangen’ om haar bijvoorbeeld naar de dierenarts te brengen. Als je dat wel doet is het plekje namelijk niet meer veilig en dan is de kans groot dat ze daar niet meer naartoe zal gaan.

Maar waarom zijn deze plekjes zo belangrijk?Verstopplekjes zijn o.a. belangrijk voor de kat omdat zij zich daar kan verschuilen in stressvolle en/of drukke situaties zoals bijvoorbeeld tijdens oud en nieuw, bezoek van andere mensen in huis, na het bezoek aan een dierenarts, tijdens een verbouwing in huis of bij de buren of als zij zich even wilt terugtrekken van drukke, spelende, aaiende kinderen. Een kat heeft hiernaast ook gewoon de behoefte aan ‘me-time’ en verstopplekjes zijn voor haar ideaal om te voldoen aan die behoefte. Daarnaast, het kunnen terug trekken naar een dergelijke verstopplek werkt stress reducerent, neemt de druk van de ketel en is daardoor erg belangrijk voor het welzijn van elke kat.

Als potentieel plekje kan je een verhuisdoos gebruiken of een pluche holletje. Ook zijn (kleding)kasten, met schuifdeuren die half openstaan of een klapdeur die niet helemaal dichtvalt, favouriet. Of een opbergruimte met veel spullen, waar tussen een kat lekker kan liggen. Natuurlijk is het ook heerlijk om te kunnen liggen onder een dekbed of sprei op bed of juist op een warm dekentje op de grond onder het bed. Hoe meer plekjes je hebt, hoge en lage (!!!), des te beter het is voor de kat.

× Hoe kan ik je helpen?