Nachtelijk miauwen
Nachtelijk miauwen

Nachtelijk miauwen

Nachtelijk miauwen is de nachtmerrie van veel katteneigenaren. Een kat die midden in de nacht begint te miauwen en in sommige gevallen zelfs elke nacht, 7 dagen in de week. Dit is echt heel naar voor de eigenaar, want die kan op den duur uitgeput raken. Het advies wat veel katten experts geven is dat je het miauwen moet negeren, maar is dat nou eigenlijk wel het beste advies gezien vanuit het standpunt van de kat?

Eerder deze week hebben wij al een post gemaakt over miauwen door een kat in het algemeen. Daarin stelde wij centraal dat een kat meestal miauwt met een doel. Zij wil de eigenaar ergens op attenderen of ze wil dat de eigenaar iets doet. Zodra de eigenaar de boodschap heeft begrepen, stopt de kat vaak met miauwen. Dit principe geldt ook voor nachelijk miauwen.

Vaak wordt deze vraag gesteld: hoe kan ik ervoor zorgen dat het nachtelijk miauwen stopt? Ons antwoord: zoek niet naar manieren om het miauwen te stoppen, maar onderzoek wat de kat wilt communiceren naar jou. Als je de oorzaak weet van het miauwen, dan kan je daar iets aan doen en dan stopt meestal het miauwen meestal vanzelf! Het negeren van nachtelijk miauwen is naar onze mening in de meeste gevallen dus juist niet de oplossing want je achterhaalt daarmee niet de oorzaak van het miauwen.

Daarnaast is het negeren van miauwen erg frustrerend voor een kat. Zij wil jou iets duidelijk maken. Haar roep om jouw aandacht is serieus en daar dien je dan ook serieus mee om te gaan. Het negeren van een kat en haar gemiauw is naar onze mening slecht voor haar, maar ook jouw welzijn. Ze wil je iets duidelijk maken anders zou ze niet miauwen. Miauwt je kat elke nacht? Dan is de boodschap nog niet bij jou overgekomen. Vaak blijft een kat net zo lang miauwen tot dat jij begrijpt wat zij wilt. Negeren? Is dus niet zo handig. Het brengt jouw nachtrust niet terug omdat het gedrag van je kat vaak niet stop als je haar negeert. Meestal verergert een situatie juist. Een kat die zich niet gehoord voelt, kan gefrustreerd raken en dat kan weer stress geven. Stress kan slaan op de blaas met als mogelijk gevolg blaasontsteking, blassstenen of blaasgruis. Ook heeft stress een negatief effect op de algehele weerstand, waardoor een kat vatbaarder kan worden voor andere ziektes. Nachtelijk miauwen kan je dus het beste niet negeren, maar naar onze mening, juist gaan onderzoeken.

Er is een uitzondering waarin je juist wel nachtelijk miauwen mag negeren: als het een situatie betreft waarin het bij de kat alleen gaat om aandacht te vragen omdat zij zich dan verveelt. Als je in deze situatie aandacht geeft aan het miauwen, dan kan het een terugkerende nachtelijke activiteit worden en dat wil je als kateigenaar juist verkomen. Echter, om te kunnen stellen dat verveling de oorzaak is van nachtelijk miauwen, is het belangrijk dat je eerst alle andere oorzaken uitsluit, te beginnen met het uitsluiten van een medische oorzaak.

Pijn en/of ziekte zijn de meest voorkomende oorzaken bij nachtelijk miauwen. Katten zijn nachtdieren en worden vaak juist meestal in de nacht actief. Dat is een mogelijke verklaring waarom een kat juist vocaler wordt in de nacht t.o.v. overdag. Stap 1 bij nachtelijk miauwen (maar ook bij overmatig miauwen overdag) is naar een dierenarts gaan. Laat urine en bloed checken van de kat. Is je kat 7 jaar of ouder? Dan kan artrose ook een rol spelen. Deze gewrichtsaandoening is erg pijnlijk. Pijnmedicatie kan verlichting geven dus je doet er zeker goed aan om deze online test dan ook even te doen:
https://www.mcvoordieren.nl/katten-artrose-test

× Hoe kan ik je helpen?