Voorkom ruzie tussen katten
Voorkom ruzie tussen katten

Voorkom ruzie tussen katten

 • Als je meerdere katten in huis hebt, dan is het belangrijk dat je van alle kattenbenodigdheden (bronnen) een voldoende aantal in huis hebt. Een stelregel hierbij is: het aantal katten x het aantal bronnen + 1 extra. Dit wordt de N + 1-regel genoemd.

  De gedachtegang achter deze regel is dat katten geen competitie hoeven te hebben over een bron waardoor samenleven in een omgeving mogelijk is/ wordt bevorderd. Hiermee vergroot je tevens de kans dat je kat(ten) gelukkig(er) zijn omdat er geen stress is over bronnen als deze voldoende aanwezig zijn.

  Onder bronnen verstaan wij:
 • een drinkplek
 • een eet plek
 • een kattenbak
 • een lekker lig plek
 • een verstopplek
 • een krap plek
 • een plek om te kunnen zonnebaden
 • eetbare plantje (indien haarbal vastzit)
 • speeltjes
 • beschikbare ruimtes (locaties)

  Heb je 2 katten dan heb je dus van alle bronnen minimaal 3 stuks nodig, verspreidt over minimaal 3 ruimtes van je huis.

  Een aanvulling op deze stelregel is: N + 1 + L. De L staat voor het aantal ruimtes (locaties) waar de kat mag komen. Het is wenselijk dat alle kattenbronnen aanwezig zijn in elke locatie in het huis waar een kat mag komen. Zodoende kan elke kat in elke ruimte vinden wat zij nodig heeft en zich daar desgewenst in terug trekken zonder dat zij verplicht is om deze ruimte te verlaten. Zodoende kunnen twee katten elk een eigen ruimte hebben en hoeven zij geen enkele bron te delen. Hiermee kan veel onderlinge strijd mee worden voorkomen😺. Ook bied het je kat de mogelijkheid om zich volledig terug te trekken als zij dat wenst, bijvoorbeeld als er bezoek aan huis komt en zij daar niet mee geconfronteerd wil worden.

  Natuurlijk begrijpen wij dat het in sommige situaties niet altijd even makkelijk is om aan deze stelregel te voldoen. Echter, het is belangrijk om te bekijken of je in elke ruimte ook in de hoogte kan werken. Zo hoeft het voer/water/kattenbak etc. niet altijd op de grond te staan, maar kan je het ook plaatsen op een kast. Katten voelen zich juist prettig als zij hoog zitten dus bekijk elke ruimte met kattenogen en wellicht dat je dan tot creatieve oplossingen komt om in een beperkte ruimte toch alle bronnen te kunnen aanbieden ♥️
× Hoe kan ik je helpen?