Vijf meest gemaakte fouten tijdens het spelen met een kat
Vijf meest gemaakte fouten tijdens het spelen met een kat

Vijf meest gemaakte fouten tijdens het spelen met een kat

“Mijn kat wilt niet meer spelen.” Deze uitspraak horen wij vrij regelmatig van eigenaren. Als je erover nadenkt, is dat eigenlijk wel een beetje gek, want de kat is een roofdier die in het wild erg afhankelijk is van de jacht. Ondanks dat de maag van onze huiskat elke dag gevuld is door de inzet van haar personeel, bezit ook zij dit jachtinstinct. Als een kat ondanks haar instinct niet wilt spelen, dan is dat toch enigszins afwijkend gedrag. Waarom wil zij dan niet spelen?

Spelen is pas echt leuk als het lijkt op het echte werk: de jacht. Vaak wordt er op een manier gespeeld met de kat, die zij niet interessant (genoeg) vind. Grote kans dat een kat wel wilt spelen, als het op de juiste manier gebeurd. Wij zetten daarom de meest gemaakte fouten even voor je op een rijtje en geven je meteen aan hoe het anders kan. 

1 De eigenaar wilt vaak op het verkeerde moment spelen met de kat: als zij slaapt. Stoor je kat niet als zij slaapt. Speel als je kat wakker en rustig is.

2 Er wordt altijd op dezelfde manier en met dezelfde materialen gespeeld. Dit is voor een echt intelligent roofdier natuurlijk erg saai. Wissel daarom regelmatig af:

  • speel met diverse materialen (hengels, touwtjes, dingen die je weg kan gooien, bewegende speeltjes etc.) Speel niet met een laserlampje want de kat kan deze niet vangen en dat kan haar enorm frustreren. Als je toch met het lampje wilt spelen, doe dat dan kort en eindig altijd het spel met een prooi die de kat wel kan vangen.
  • Varieer met de omgeving waarin je met de kat speelt. De ene dag in de woonkamer, de andere dag boven in de slaapkamer e.d. De spelomgeving moet wel veilig en prettig zijn voor de kat dus test even uit in welke ruimtes jouw kat graag speelt.
  • Gebruik ook de omgeving en varieer tijdens het spelen met hoge en lage vlakken door bank, kast, tafel e.d te betrekken in het spel (locomotorisch spelen). 
  • Hou het speelgoed vers door deze in een aantal afgesloten dozen te bewaren. Stop daarin een lekker kruid, valeriaan of kattenkruid en wissel elke dag een doos. Daardoor heeft een kat elke dag ‘nieuwe’ speeltjes
  • Koop en verzamel (buiten) regelmatig nieuwe speeltjes en wissel deze af met de huidige speeltjes.

3 De ‘prooi’ wordt naar de kat toe bewogen. Een gezonde prooi zal nooit naar een kat toe rennen of vliegen, maar juist zijn uiterste best doen om te vluchten of zich te verstoppen. Een hengel die naar een kat toe wordt bewogen, staat dus niet gelijk aan wat een prooi zou doen. Daarnaast, kat kan haar zicht niet goed scherpstellen en ziet dus niet scherp als iets naar haar toe beweegt. Wat ook nog een rol speelt is dat elke kat een prooi voorkeur heeft. Sommige katten jagen liever op prooien die over de grond bewegen, terwijl andere katten juist willen jagen op vliegende prooien. Onderzoek welke prooi voorkeur jouw kat heeft en beweeg de prooi tijdens het spelen dus altijd van de kat af.

4 Er wordt gespeeld met handen. Helaas gebeurd dit vaak met kittens. Als een kat klein is, lijkt het misschien leuk als ze in je vingers zachtjes bijt terwijl jij op de grond tikt. Echter, in deze fase leert een kat ook hoe zij moet spelen. Als ze straks rond vijf kilo is, wil ze nog steeds op die manier spelen, maar ja, dan doet ze dat met haar volle gewicht, tanden en nagels. Dit zijn vaak geen prettige ervaringen voor een eigenaar want een kat kan je serieus verwonden, ook al is het voor haar alleen maar spel. Wij geloven dat het beter is om te voorkomen dan te genezen: speel daarom nooit met je handen en ook niet met je voeten. Gebruik altijd een hengel. Touwtje of iets anders om te spelen zodat je kat nooit je handen en voeten gaat associëren met spelen.

5 Spelen met maar een hengel terwijl er twee of meer katten zijn die willen spelen. Zorg dat alle katten kunnen spelen en dat elke kat aan de beurt komt. Heb je twee katten? Speel dan met twee hengels. Tegelijkertijd spelen met twee katten kan alleen indien zij sociaal zijn met elkaar en sociaal solitair met elkaar kunnen spelen. Als dit niet het geval is, speel dan met elke kat in een aparte ruimte. 

× Hoe kan ik je helpen?